Selasa, 16 Mei 2017

Definitie van Lipiden


De lipiden zijn biolgicos groep van verbindingen die samen worden ingedeeld volgens hun structuur, meestal apolaire ( koolstof, waterstof en zuurstof), waardoor ze slecht oplosbaar in water maakt. Estn hoofdzakelijk samengesteld uit vetzuren en glycerine of andere alcohol. Meestal geclassificeerd ze in glicridos (oliën en vetten), fosfolipiden, esfingolpidos, glucolpidos, cridos (wassen), steroïden en terpenen. Vetten en oliën zijn de meest voorkomende, hese zijn de hoofdbestanddelen van stas-opslag van cellen bij dieren en planten, en vormen een van de belangrijkste voedsel reserves van het organisme. Het verschil tussen vetten en oliën is heel duidelijk; olie een vloeistof is bij kamertemperatuur, terwijl vet SLIDA. Hese kan worden gewonnen uit dierlijke en plantaardige stoffen obtenindose als maïsolie, kokosnootolie, palmolie, talg, spekvet en boter.

Vanuit het oogpunt van aanzicht chemicus, zijn Esters van vetzuren gevormd door reacties esterificacin tussen deze en een alcohol (glycerol) , elk molecuul glycerol estn bijgevoegde drie vetzuren, waaruit afgeleid woord triglyceriden . Vetzuren estn gevormd door koolwaterstof ketens van grote lengte , verzadigd (met enkele bindingen) of onverzadigde (dubbel gebonden). Dierlijke vetten hebben de neiging om te worden verzadigd, terwijl de meeste van de oliën zijn onverzadigde (met uitzondering van oliepalm, kokos en cacaoboter ).

Vetten zijn meer geconcentreerd in voedsel energie (calorieën) dan koolhydraten en eiwitten. Daarom, wanneer kleine hoeveelheden vet of olie om voedsel voegt verhoogt de calorische waarde. De vetten dan energie voor tijden van nood opslaan beschermt beschadigen de organen (nieren, bijnieren), asla het lichaam tegen koude en helpt te vormen en het lichaam te vormen en ontwikkelen schoonheid. Helaas, overtollige calorieën of energie verkregen door te veel eten, maar afkomstig zijn uit voedingsmiddelen met weinig vet, ook wordt opgeslagen als vet en veroorzaakt obesitas.

De andere lipiden ook desempean belangrijke rol als componenten van de structuur van de membranen (fosfolipiden) ; wassen, vormen beschermende oppervlakken in de bladeren en vruchten van hogere planten, de cuticula van de insecten en epidrmicas formaties in vogels en zoogdieren. Steroïden, aanleiding geven tot een grote verscheidenheid aan actieve biomolculas als hormonen (testosteron , oestrogenen ) sterolen, toxines en vergiften , ook vitamine D; en ten slotte, terpenen, essentiële oliën die hun caracterstico kleur te geven aan vele vruchten, rubber en sommige vitaminen.



.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar